Hoe bepaal je dé kinderopvang voor je kinderen?

Elke ouder wil het beste voor hun kinderen. Het is dan ook niet zo gek dat je een uitgebreid onderzoek doet naar jouw ideale kinderdagverblijf. Maar hoe kies je die? Waar moet je opletten? We geven je graag een aantal tips mee die de keuze wat makkelijker kunnen maken!

Wat is een kinderdagverblijf?

De woorden ‘kinderdagverblijf’ en ‘kinderopvang’ verschillen eigenlijk niet zoveel van elkaar. Met beiden wordt eigenlijk een dagopvang bedoelt. Een dagopvang is voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. De leeftijd van de kinderen is daarom ook vaak 0 tot 4 jaar. Bij de dagopvang worden kinderen opgevangen door meerdere pedagogische medewerkers (soms in combinatie met gastouders). Om als pedagogische medewerker aan de slag te kunnen moet je een gekwalificeerde opleiding hebben gevolgd en in bezit zijn van een ‘schoon’ VOG. Zo weet je zeker dat jouw kinderen in goede handen zijn wanneer jij bijvoorbeeld aan het werk bent. Daarnaast moet een kinderopvang of een kinderdagverblijf voldoen aan de strenge eisen uit de Wet kinderopvang. Hierdoor maakt het niet zo snel uit of je nu kiest voor ‘kinderdagverblijf Enschede’ of ‘kinderopvang Hengelo’; jouw kinderen zijn in handen van betrouwbare professionals!

Een geschikte kinderopvang kiezen

Wanneer je een kinderdagverblijf gaat uitzoeken is je eerste indruk uiterst belangrijk. We raden daarom vooral aan om bij meerdere kinderdagverblijven een dagje mee te kijken. Je wilt natuurlijk dat jouw kind(eren) in een vrolijke, maar ook veilige omgeving verblijft die goed aansluit bij zijn/haar behoeftes. Door een dagje mee te lopen kun je hier makkelijk en snel achter komen. Tevens kun je kijken hoe het personeel met de kinderen omgaat. We raden aan om naar de volgende punten te kijken wanneer je op bezoek bent bij een kinderopvang:

  • Gaat het personeel op een warme en vriendelijke manier met de kinderen om?
  • Praat het personeel op een passende toonhoogte tegen de kinderen?
  • Hoe groot zijn de groepen waar de kinderen in verblijven? Zijn er genoeg pedagogische medewerkers om alle kinderen genoeg aandacht te geven?
  • Welke spelletjes en activiteiten doet het personeel met de kinderen?
  • Is de omgeving netjes, veilig en sluit deze aan bij jouw kind?

Bij de keuze van een kinderopvang kunnen ook persoonlijke punten en situaties een rol spelen. Denk hierbij aan dingen zoals:

  • Is de kinderopvang dichtbij huis of moet je wat verder rijden?
  • Wat zijn de breng- en haaluren? Komen deze uit met jouw werktijden?
  • Hoeveel kost het kinderdagverblijf?
  • Krijg je volgens de wet nog kinderopvang vergoeding?
  • Zijn er al andere kinderen op het kinderdagverblijf dat jouw kind kent?

Werken met horizontale en verticale groepen

Kinderdagverblijven werken vaak met horizontale of verticale groepen. In een verticale groepen zitten kinderen van 0 tot 4 jaar. Doordat er kinderen van verschillende leeftijden aanwezig zijn, lijkt dit het meest op een thuissituatie en kunnen eventueel broertjes en zusjes met elkaar in een groep komen. Andere voordelen zijn dat kinderen door de leeftijdsverschillen om leren te gaan met de behoeftes van kinderen die ouder of jonger zijn. Bovendien houden ze in een verticale groep vaak vier jaar lang dezelfde pedagogisch medewerkers, waardoor ze met hen een hechte band kunnen opbouwen. In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd. Een voordeel hiervan is dat de pedagogisch medewerkers specifieker kunnen ingaan op de ontwikkelbehoefte van de kinderen. Daarnaast zorgt het voor meer rust binnen de groepen. Ook bij horizontale groepen is vaak het geval dat dezelfde pedagogische medewerkers ‘meegroeien’ met de kinderen in de groepen. Hierdoor staan er bij de horizontale groepen ook altijd een vast gezicht klaar.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij als ouder en jouw kind zich goed voelen bij het kinderdagverblijf en dat je het idee hebt dat jij de juiste keuze hebt gemaakt.