Wat doet de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het verhelpen, verminderen en voorkomen van lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je (weer) optimaal kunt bewegen. Uiteraard bestaan er verschillende fysiotherapeuten die ook weer allemaal een andere specialiteit hebben. Zo is fysiotherapeut Oldenzaal gespecialiseerd in sportfysiotherapie en fysiotherapeut Enschede in manuele therapie. Toch kun je bij elke fysiotherapeut terecht voor diverse lichamelijke klachten. Elke fysiotherapeut zal de zorg die hij of zij verleent aanpassen aan jouw persoonlijke situatie en is gericht op jouw persoonlijke doel. De zorg van een fysiotherapeut kan zowel in de vorm van advies als een behandeling komen.

De eerste afspraak bij een fysiotherapeut

Wanneer je voor een eerste afspraak naar een fysiotherapeut gaat, wil een fysiotherapeut eerst precies weten wat jouw lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij of zij vaststellen of hij/zij jou kan behandelen of dat je toch naar de huisarts moet. Als je uiteraard vanuit de huisarts naar de fysiotherapeut bent doorverwezen dan geldt dit natuurlijk niet. Mocht je bij de fysiotherapeut geholpen kunnen worden, dan gaat de fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaak van jouw pijn of klachten.

Onderzoek naar jouw klachten

Bij het onderzoek van de fysiotherapeut naar jouw klachten wil de fysiotherapeut ook achterhalen wat je persoonlijke doelen zijn, dus wat zou je graag weer willen kunnen doen na de behandeling. Tijdens het onderzoek gaat de fysiotherapeut aan de slag met het lichaamsdeel waar je last van hebt. Hij/zij kijkt welke invloed jouw klachten hebben op je houding en manier van bewegen.

De behandeling

Wanneer de fysiotherapeut de oorzaak weet van jouw klachten en een diagnose heeft gesteld, maakt hij/zij samen met jou een behandelplan. De komende weken ga je samen met de fysiotherapeut aan de slag met deze behandeling.